Propecia


Haaruitval (alopecia androgenetica)

Een derde van de mannen verliezen hun haar vroegtijdig en ze lijden eronder: minder zelfvertrouwen, depressieve gedachten etc. Ondanks deze problemen ondernemen ze niets om met een behandeling tegen kaalheid te starten.

Waarom verliezen sommige mannen op heel jonge leeftijd hun haar?
Androgene haaruitval of vroegtijdig haarverlies komt uiterst vaak voor: meer dan een derde van de Nederlanders vanaf de leeftijd van 18 jaar hebben er last van. Hoewel meerdere factoren een rol spelen, zijn de genetische en hormonale componenten heel goed gekend. De geslachtshormonen kunnen soms namelijk de haargroei beïnvloeden en meer bepaald de capillaire cyclus versnellen, waardoor de haarfollikels uitgeput raakt. Hierdoor wordt de haargroei steeds trager en zwakker, neemt af en mondt uit in een progressief verlies van de haren. Er bestaan behandelingen tegen kaalheid en ze zijn doeltreffend, op voorwaarde dat ze worden gestart voor het te laat is.

Maar ook al is een vroegtijdig haarverlies een probleem dat mannen en vooral jonge mannen dwarszit en niet goed wordt verwerkt, raadplegen maar weinig mensen een dermatoloog. Meestal reageren de mannen weinig, vaak verkeerd en te laat als ze vroegtijdig kaal worden.

Haarverlies veroorzaakt problemen

De resultaten van een Europese enquête die bij 1.000 mannen van 18 tot 41 jaar werd gehouden, illustreren de omvang van het probleem voortreffelijk. Binnen deze bevolkingsgroep hadden 700 mannen last van vroegtijdig haarverlies, dat is goed voor 47% van deze groep:
- 43% van de ondervraagden hebben last van minder vertrouwen in hun lichamelijke charme;
- 42% zijn bang om kaal te worden;
- 37% zijn bang om er ouder uit te zien;
- 21% (één op vijf) vertonen naar aanleiding van hun haaruitval tekenen van depressie;
- slechts 7% volgen een behandeling en drievierden hebben nog nooit stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken;
- de mannen die een behandeling hebben gekregen, zeggen tevreden te zijn over het resultaat en positieve psychologische resultaten te hebben, vooral met betrekking tot het zelfvertrouwen.

Welke behandelingen voor vroegtijdige kaalheid bestaan er?

Er bestaat één doeltreffende behandeling tegen haaruitval, waarmee het haarverlies kan worden stopgezet of vertraagd: Propecia (finasteride) , langs orale weg (tabletten) verhindert de negatieve activiteit van de androgenen op de haarfollikels. Deze stof stopt het haarverlies bij 90% van de personen na een jaar behandeling.

Propecia is een middel ter behandeling van alopecia androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd. De werkzame stof van Propecia is finasteride.

In het begin van de jaren negentig werd finasteride op de markt gebracht als een medicijn tegen prostaatvergroting. Het middel, dat Proscar heet, bleek inderdaad te helpen bij benigne prostaathyperplasie. Echter, bij een deel van de proefpersonen kwam een bijzondere bijwerking naar voren, het bleek namelijk te werken als haargroeimiddel. Voor de behandeling van de prostaat aandoening bleek finasteride geen bijzondere vondst. Als haargroeimiddel daarentegen werd finasteride al gauw enorm populair. Op 1 mei 2003 kwam het middel ook in Nederland op de markt als haargroeimiddel, onder de naam Propecia.

Mannen die te maken hebben met de mannelijke vorm van haaruitval hebben een hogere concentratie van het mannelijke hormoon DHT (dihydrotestosteron). Het DHT hormoon wordt in de mannelijke geslachtsdelen aangemaakt via het zogeheten 5-alpha-reductase enzym. Dit enzym is bij kalende mannen in hogere concentratie aanwezig, dan bij niet kalende mannen. De stof finasteride bindt zich aan het 5-alpha-reductase type II enzym, waardoor testosteron dat niet kan en dus vindt er geen omzetting plaats van testosteron in het voor de haarzakjes funeste DHT. Aangezien het 5-alpha-reductase type II enzym voor 70% verantwoordelijk is voor de aanmaak van DHT, zal er vele malen minder DHT bij de haarzakjes komen en zal het haarverlies aanzienlijk gereduceerd worden.